_DSC2770

Vem kan segla förutan vind?

2016-04-22 / Kjell, Products, Torqeedo, Uncategorized

Äntligen så har vi fått vår nya motor.

Trots att vi kommer att segla så mycket vi kan, så måste vi ha en motor för att ta oss in och ut ur hamnar. Då finns det en del olika alternativ att välja på.

Paddel: Kändes inte väldigt jobbigt.

Bensinutombordare: Tunga, luktar illa, är inte speciellt miljövänliga, och ett jäkla slabb med bensindunkar.

Obelix med ett par åror: Hade inte tid.

Bogserbåt: Svårt att boka tid när det passar oss.

Elektrisk utombordare: Ja, varför inte?

Ett av målen med vår resa har hela tiden varit att försöka resa så miljövänligt som vi kan. Att ta sig fram med hjälp av vinden är bra, men sen då? Solpaneler för laddning all elektrisk utrustning är också viktigt. Men vi kommer att behöva ta oss fram när inte vinden blåser och det står en kall öl och väntar i hamnkrogen.   Så till slut så beslutet var ganska enkelt, det är klart att vi ska ha en el-motor på båten.

När vi besökte mässan i Dusseldorf förra året så hade Torqeedo en monter där dom visade sina el-motorer, och vi blev väldigt imponerade av vad vi såg. Bra drifttider och ett jäkla drag var det. Nu sist hade dom en monter på Båtmässan i Älvsjö och visade sina produkter. På ett år så har det hänt en hel del, både batterimässigt och prestandamässigt.

För dom som tycker det här låter intressant, så har ni en länk här: Torqeedo

Att elmotorer i kombination med solceller är framtiden för båtlivet är det ingen tvekan om. Solpaneler blir hela tiden mer effektiva samtidigt som priset sjunker, och batterierna håller mer ström och vikten går ner.

Motorn som vi har köpt är en Torqeedo Travel 1003 L. Den har en effekt på 3 hästar och har ett batteri på 540wh, samt väger endast 13,4 kg. Den är mycket lätt att ta isär och sätta ihop.  På motorn finns det två sladdar, en mellan rorkulten och motorn, och en sladd mellan motorn och batteriet. Det tar endast ett par minuter att montera ihop den från att den ligger i sin väska. Här kommer det lite bilder när vi provmonterade motorn för första gången på båten.

_DSC2758

Motor i väska.

 

_DSC2761

Motor påväg ur väska.

 

_DSC2768

En del av motor på plats. Rorkult och rigg i alla fall.

 

_DSC2769

Ser snabb ut!

 

_DSC2770

Färdigmonterad motor.

 

 

_DSC2772

Tillslut en actionbild med snurrande propeller och allt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *