_DSC2415

Torrsegling i Veckholm

2016-03-12 / Anders, Kjell, Modifikations, Seascape, Uncategorized

Så fick vi då äntligen ta av transportpresenningen från båten och prova på lite torrsegling i sittbrunnen. Det känns lite märkligt att båten står utanför mitt garage och väntar på att det ska bli lite varmare i vattnet. När vi hade fått av presenningen så stod vi länge och tittade på båten. Det är riktigt snygga linjer på henne. Det syns verkligen att hon är snabb. Det här är en båt som börjar plana redan vid 5 m/s vindstyrka. Desto mer det blåser desto fortare går hon. Snabbaste någon har seglat en Seascape 18 är 24knop, men då blåser det duktigt mycket. Förmodligen så tar det oss lite träning innan vi kommer upp i de farterna.

Seascape är en slovensk båttillverkare. De gör båtar som är inspirerade av Mini-transat båtarna som används för att tävla i ensamsegling över atlanten. Det är 6,5 meter långa båtar som planar, med andra ord mer vind = snabbare fart. För närvarande så har Seascape tre modeller: Seascape 18, Seascape 24, Seascape 27.  Samtliga har fällköl och är trailerbara. Det finns även en svensk generalagent för Seascape. Gå in på Seascape Sverige för mer info samt priser.

Efter en fika med påtår och rorkultsbrytande, så började vi med det som var det viktiga för dagen, nämligen att fundera på diverse modifieringar av båten. Båten är klar för att segla med såklart. På grund av (ursäkta ordvitsen) att vi ska segla runt i Europa i fyra månader så behövs det lite fix för att vi ska få med oss det vi behöver. Både när det gäller komfort och säkerhet. Vi ska bland annat installera solpaneler och ett lithium-Ion batteri på 80Ah för att bli helt självförsörjande på ström.

Här är en lista på en del saker som måste ordnas innan vi sticker på vår boat & roadtrip med början efter midsommarafton.

 • Köpa Solarpod 1K 80Ah Lithium-Ion batteribank
 • Köpa Sunbeam solpanel 50w 2st
 • Köpa Sunbeam solpanel 30w 1st
 • Köpa Torqeedo elektrisk utombordare
 • Köpa sittbrunnskapell
 • Köpa bomkapell
 • Köpa 4G router med modem
 • Köpa Lewmar 60×60 däcksfönster
 • Köpa VHF
 • Köpa Isotherm 18 liters kylbox
 • Köpa ankare och förtöjningsmateriel
 • Bygga fäste för autopiloten
 • Montera AIS

Höll på att glömma bort en sak, vi behöver bygga om vår Mercedes Vito till en campervan. Den ska inredas med förhöjt golv med mycket förvaring och sängplatser över. Hoppas att våren kommer på riktigt snart så vi kan blöta ner skrovet, och börja seglingsträna.

Här är lite bilder från dagen:

_DSC2361

Det första klivet på nya båten. Det är rätt Kjelle, vi vill inte ha grus inne.

_DSC2374

Den här känner jag inte igen?

_DSC2383

Fler snören.

_DSC2390

Kjell inspekterar Seascapes patenterade väsksystem. Det sitter två stora väskor i båten. Borde räcka med utrymme för den personliga utrustningen. man ser också de två kojplatserna i fören. Fungerar att sova i. Tror nog att en av oss kommer att sova där, och den andra i sittbrunnen under sittbrunnskapellet.

_DSC2398

Ser grymt snabb ut. Termosen är redan på plats. Motorfästet som sitter monterat på akterspegeln går snabbt att demontera. Där kommer det snart att sitta en Torqeedo 1003 elutombordare.

_DSC2408

Var är den där manualen nu då?

_DSC2409

Fortfarande borta.

_DSC2412

Nöjd båtägare som väntar på våren.

_DSC2415

Världens första soldrivna iPad.

_DSC2417

Många sökningar blir det. Verkar som att sol-laddningen fungerar.

_DSC2428

Här syns maststöttan och veven som används för att manövrera kölen.

Nu är det bara att beställa alla delar som behövs och börja bygga.

To be continued…..

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *