_DSC5178

Sällskapsresan övergår i ett segeläventyr

2016-07-23 / Anders, Croatia, Kjell, Seascape, Uncategorized

Torsdag 21/7.

Vaknar klockan 8 och börjar packa ihop det sista inför utcheckningen klockan 10 från Downtown Apartments Pula. Det här boendet har varit toppen, det är nära till allt i stan, inklusive alla jäkla ruiner. Idag är tyvärr sista dagen för Gunilla och Sofi att vara med oss. Jobbet väntar på dem hemma. Men som tur är för Kjelle och mig så finns det inget jobb som väntar på oss hemma. Vi har en hel del segling att klara av innan vi ska hem och frysa, skotta snö och kanske krama om rörtången.

Checkar ut klockan 10.

Tjejernas plan går från Pulas flygplats klockan 21:15, vi har alltså en hel del tid att slå ihjäl innan dess. Bestämmer oss för att åka upp till Rovinj, en gammal romarstad som ligger ungefär fyra mil norrut från Pula. Konstigt eller hur? En till stad som är full av romerska ruiner och gamla byggnader. Efter lite lunch och fika, så sticker Kjelle och Sofi ner till en pool för ett sista dopp. Under tiden de gör det, så tar Gunilla och jag en promenad upp till en kyrka som ligger högst upp på en kulle i staden. Fantastiskt fin utsikt och en skön vind som svalkar. Konstigt att man alltid måste söka skuggan när man äntligen har kommit iväg till värmen?

Kyrka på kulle

Kyrka på kulle

Efter ett tag så börjar vi få tråkigt, så Gunilla och jag spelar lite hundbingo en stund. Nu kanske ni undrar vad hundbingo är för något? Så här går hundbingo till: Leta reda på en hundskit som ligger nära en parkväg, välj ut varsin person som kommer gående, om den person man valt trampar på hundskiten först har man vunnit. Mycket enklare än kobingo, och roligare än vanlig bingo, det är inga ”skitpriser” heller kan jag lova.

Tillslut så har vi slagit ihjäl tillräckligt mycket tid att det börjar bli dags att sticka iväg till flygplatsen. Avskedets stund har nu kommit, det blir lite gråt och tandagnisslan innan det är dags att gå igenom säkerhetskontrollen dem.  Jag lovar tjejer, vi är snart hemma igen, så ni kan tröttna på att vi aldrig hjälper till hemma.

Nu sticker vi till Ljubljana för att träffa lite folk från Seascape, samt besöka fabriken där de sätter samman både Seascape 24 och Seascape 27. Från Pula är det ungefär 20 mil att köra, vilket vi klarar på en gång. På vägen så hinner vi även stanna till på en bensinmack och montera lite dekaler på bilen, för vi vill inte komma fram till Seascape utan de är monterade.

Dekalmontering med stekspade

Dekalmontering med stekspade

 

Seascapeloggor i motljus

Seascapeloggor i motljus

”Kloka” som vi är, så har vi återigen inte bokat någonstans att bo för natten. Det blir till att sova i bilen. Letar rätt på en bensinmack som har öppet till 23:00, med wi-fi och en toa. Lyckan är fullkomlig för Signia Cruises. Jag skickar några sms och sen i säng. Somnar ovaggad ovanpå sovsäcken bak i bilen.

Fredag 22/7.

Vaknar med tuppen 6:30.

Bensinmackshotellet

Bensinmackshotellet

Kjelle påstår på att jag snarkar och fjärtar i sömnen. Lögnare! Du kan vara en fjärtare! Efter att fjärtdiskussionen är över så blir det en ståfrukost inne på bensinmacken bestående av en macka och två dubbla espresso. Nu är det dags att leta upp Seascapes kontor. Det ligger i anslutning till ett köpcenter, lite utanför centrala Ljubljana. De är dåliga på att skylta till kontoret av någon anledning, men när vi äntligen hittar dit så blir vi väldigt varmt välkomnade av Jon Brecelj, Lidija Zaletel och Vid Slapnicar. Vi tillbringar en timme tillsammans med mycket seglingsprat. Det är ingen överdrift att de som jobbar på Seascape verkligen brinner för segling.

Nu ska vi då äntligen få komma till fabriken i Jesenice och titta. Det är där de sätter ihop både Seascape 24 & 27. Lidija följer med oss i bilen och visar vägen. Framme välkomnas vi av Gorazd Mihelin och får oss en genomgång om hur de bygger de här fina båtarna. Det är totalt sex personer som jobbar här, och de lyckas leverera en 24 per vecka och en 27 per månad. Det är verkligen ett bra tempo, och vad vi kan se så håller de det utan tumma kvaliteten. Gorazd berättar att de hade precis lastat en 24 i en container för leverans till Portland USA. Som ni ser på bilderna han skickat så är det inte många centimeter kvar när båten är på plats.

Lastning av Seascape 24

Lastning av Seascape 24

 

Lastning av Seascape 24

Lastning av Seascape 24

 

Gorazd, Lidija och Kjelle framför den fina bilen med loggor på

Gorazd, Lidija och Kjelle framför den fina bilen med loggor på

 

Seascape 24 i en vid vinkel

Seascape 24 i en vid vinkel

 

Seascape 24

Seascape 24

 

Arbete pågår för fullt

Arbete pågår för fullt

Dags för avfärd mot Jezera och vår egen lilla båt.Det är ”endast” 50 mils körning, vilken tur för mig att vi delade upp resan så att jag låg bak och läste hela tiden. Snyggt kört Kjelle. Självklart har vi inte bokat någonstans att bo den här gången heller. Planera i förväg, varför då? Alltså dags att ringa vår räddande ängel Marina på Free Spirit Sailing. Framme 21:30, boendet ordnat såklart. Marina räddar oss igen! Jag kan inte nog rekommendera Free Spirit Sailing om ni vill åka till Kroatien och segla, behöver få hjälp med boende eller vad som helst egentligen.

Imorgon är det dags att proppa båten för en två-tre veckors segling i Kornati. Ska tydligen vara paradiset i Kroatien säger alla som har seglat där. Hoppas det stämmer.

To be continued….

 

 

2 svar till “Sällskapsresan övergår i ett segeläventyr”

  1. Stina (mamma) skriver:

    Hoppas att Ni får en fortsatt härlig seglats, ta det lugnt och njut!!,🏝 😎😑

  2. Stina (mamma) skriver:

    Ser att Ni mår bra,även fast Ni är ensamma,Era duktiga fruar har ju anlänt till fosterlandet!😎😎🍻⚽️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *