_DSC5018

Pula

2016-07-20 / Anders, Croatia, Food, Gunilla, Uncategorized

Igår kom vi fram till Pula, staden där vår gruppresa ska få dela på sig och bli en seglingsresa, för imorgon klockan 21 så åker Gunilla och Sofi hem till Sverige för leva lite svenssonliv igen.

Det tog fyra timmar att köra från Jezera. Det gick mycket fortare att köra när vi lämnade båt och trailer på en parkering bredvid hamnen i Jezera. Anledningen till det är att Kjell och jag ska tillbaka dit för att fortsätta vårat seglingsäventyr söderut längs med Kroatiens kust, påväg mot Grekland, och kanske vidare. Vem vet hur länge det blir.

Vi hade tur och lyckades hitta ett mycket prisvärt boende mitt i stan som heter Downtown Pula Apartments. Helt nyrenoverade lägenheter på 30 m2 med sovloft, helt enkelt toppklass för 75€ per natt! Kommer att länka till deras hemsida så snart jag fått adressen. Vi har gångavstånd till amfiteatern (tänk Colosseum i Rom) och ner till gamla stadskärnan med massor av små fina krogar och gamla byggnader.

Som vanligt så har vi gått och vi har gått. Däremellan så har det blivit en och annan dubbel espresso, med tillhörande glass på en Slasticarnica, aka. glasskiosk. Efter en sugarhigh från lite för mycket glass så kom jag såklart på den briljanta idéen att sticka ut på en löptur. Ett litet tips från coachen ”gör inte det när temperaturen är över 33 grader” kändes som att någon hade stulit allt syre. Vätskenivån i kroppen blev det lite si och så med också, för jag tömde nästan hela affären på vatten efter löpturen.

Pula är som så många andra ställen i den här delen av världen en stad med massor av historia från romartiden. Vart man än går i staden så finns det gamla ruiner och utgrävningar. Amfiteatern som uppfördes under det första århundradet efter Kristus, är världens sjätte största och en av de mest välbevarade. Förutom den så finns det en hel del andra intressanta byggnader att kolla på, bland annat Augustustemplet, Pulas katedral och Triumfbågen,

Det ligger faktiskt delar av pelare och gamla sarkofager utslängda lite här och var i parker och på gräsmattor. Tycker det känns som att det är så många saker att folk inte vet vad de ska göra av dem, finns helt enkelt inte plats för alla gamla artefakter. Att gräva en grund till ett nytt hus måste nog utföras på natten så att man innan någon historiker ser något, kan kasta bort alla de fornminnen som kommer fram.

Amfiteatern i Pula med en vid vinkel på bilden

Amfiteatern i Pula med en vid vinkel på bilden

Amfiteatern från insidan

Amfiteatern från insidan

Amfiteatern med kyrka i bakgrunden

Amfiteatern med kyrka i bakgrunden

_DSC5055

Augustustemplet inklusive lite turister

Idag så har vi Gunilla och jag varit nere och kikat lite på matmarknaden som ligger mitt i Pula. Riktigt trevligt ställe att vara på om man som vi tycker om god mat och att gå runt och titta på folk. Det finns många torgförsäljare där man kan köpa grönsaker, olivolja och massor av andra saker. Bredvid utomhusmarknaden så ligger fisk och köttmarknaden i en separat byggnad som påminner om en tågstation från sekelskiftet. Snyggt byggt!

Olivolja delux

Olivolja delux

Vitlök och chili, kan det bli bättre?

Vitlök och chili, kan det bli bättre?

Bor det Göteborgare i Kroatien?

Bor det Göteborgare i Kroatien?

Nu är det dags att gå ut och käka lite middag. Börjar bli hungrig av att sitta här och skriva. Imorgon är det som sagt dags för avsked på flygplatsen. Sen ska Kjell och jag ta en tur upp till Slovenien för att få titta runt lite på Seascape fabriken. Ska bli grymt roligt. Kommer ett inlägg om det snart ska ni se. Mycket båtbilder blir det nog.

To be continued….

 

5 svar till “Pula”

 1. Klemen skriver:

  That goat to go, was no joke, the products he sells are from goat milk 🙂
  If you find the time, make sure you visit kamenjak national park and in it safary bar, i think you will appriciate bars design a lot:-)
  Pula was my second home, i had a boat there for 10 years in Bunarina sport marina. Have fun in Adriatic, there is no place like it in the world. Love your blog!

  • admin skriver:

   Thanks for your kind words and tips Klemen. I know that the cheese is made from milk, I was just trying to be little funny.

 2. Stina (mamma) skriver:

  Lika spännande varje gång att läsa Dina berättelse . Lycka till i fortsättningen! ⛵️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *