_DSC4660

Våra drömmars fiskeby, Jezera.

2016-07-13 / Anders, Gunilla, Kjell, Sofi, Travel, Uncategorized

Efter en inte så lång bilresa från Zadar, så har vi kommit fram till en ö som heter Murter och mer specifikt till en liten pärla till fiskeby, som heter Jezera. Vi har fått ett tips av Marina Horvat på Seascape om en seglingscamp som ligger i Jezera som heter Free Sprit Sailing.

Det visar sig vara ett väldigt bra tips. När vi har parkerat bil med tillhörande båt längs med trottoaren, så går vi över dit och frågar om de kan hjälpa oss med båtplats och boende. Klart de kan det. Fick bra kontakt med en till Marina (väldigt många Marina som jobbar med båtar här i Kroatien) och hon fixar så att vi både får en båtplats mitt i  hamnen, och en lägenhet fem minuters promenad från båten.

Betyget blir så klart: Fem båtar av fem möjliga till Free Spirit Sailing!

Alltså dags att återgälda vänligheten med lite gratisreklam.

Free Spirit Sailing håller seglingskurser, och hyr ut rum. De har även en uthyrningsverksamhet med cyklar, båtar och något som kallas SUP. Det är nu inte sill och nubbe, utan en surfbräda man står på och paddlar sig fram. Vingligt ser det ut att vara, för de som provar ligger oftare i vattnet än står på dem.

_DSC4598

Naturligtvis så använder de en lika fräsig båtmodell som vi har på sina kurser.

_DSC4597

Efter en kort promenad till lägenheten för att titta, och för att träffa den vänliga ägaren Valter, så är det dags att blöta ner båten igen. Jag vet att jag klagade på Kroatiska ramper i förra bloggen, men det fick jag äta upp det den här gången. Det här måste vara Kroatiens bredaste ramp, säkert 20meter bred, och med gott om plats att stå på när vi riggar.

_DSC4592

Fyrtio minuter senare ligger båten på sin nya gästplats och glänser så fint i kvällssolen.

Dags för lite middag på en trevlig krog och sedan sova. Nu är ju Gunilla och jag väldigt snälla personer, så vi låter Kjell och Sofi få rummet med utsikt över hamnen. En vänlighet som ska straffa oss hårt. Vi har en fläkt och ingen AC. De har både balkong och AC. Jäklar vad vi svettas. På morgonen så kommer de ut och klagar på att det har varit för kallt i rummet. Grrrrr!

Andra dagen ska vi ut och segla, och försöka ta oss till någon trevlig fiskeby för lunch. Tänk vad praktiskt det då hade varit om det blåser.

I alla fall litegrann. Det är så varmt i sittbrunnen att jag hoppar i vattnet. Kan man då simma ifrån båten blåser det inte väldigt bra. Nåja, efter ett par timmar ger vi upp och tar oss till grannbyn för lite lunch på en pizzeria.

De gör verkligen grymt bra pizzor här i Kroatien, eller föresten de gör den mesta maten bra här. Jag har än så länge inte blivit besviken på det som serverats.

_DSC4645

Här är en ny favorit. Sardeller, lök och vinäger med lite bröd. Grymt gott som lite snacks.

 

_DSC4633

Här ligger finbåten förtöjd i grannbyn medans vi käkar på. Efter lunch och en dubbel espresso så hade vi sån tur att det börjat blåsa lite mer. Gennacker upp och det blev faktiskt en fin segling hem till Jezera.

Tyvärr så blir det inte några bilder tagna från den seglingen, men det kommer nog fler tillfällen att trötta ut er med seglingsbilder i motljus. Däremot så hade jag såklart kameran med mig på kvällen för lite bilder från hamnen.

_DSC4646

Många fiskebåtar blir det om det ska bli sardeller så det räcker till alla som vill ha.

_DSC4603

Finns många riktigt fina båtar som har fått en bra patina.

 

_DSC4651

Bilden är tagen längst in hamnen ut mot inloppet.

 

_DSC4660

Självklart måste jag avsluta med en nattbild med lite roligt ljus i vattnet.

To be continued….

Ett svar till “Våra drömmars fiskeby, Jezera.”

  1. Rolf/Irene skriver:

    Det verkar som ni har det bra och en lyckad semester.
    Irene och Rolf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *