_DSC3130

Inhyrning av reservkapten.

2016-05-12 / Kjell, Modifikations, Products, Uncategorized

I tisdags så blev det en fixardag med båten. Det finns ju en hel del att göra innan vi ska åka iväg i slutet av juni. Kjelle tillbringade ett antal timmar i garaget med att bygga vidare på vår batterilösning. Det kommer ett separat inlägg senare med byggbilder på hur vi löst elen på båten. just nu sitter vi och väntar på de sista solpanelerna och kan inte göra klart den installationen.

Själv så byggde jag på en prototyp för hur vi ska montera vår trofasta Raymarin ST 2000 autopilot. Vi har ju insett att det inte går att sitta och styra själv när vi ska ut på långseglingar. Det skulle bli för jäkla drygt i längden. Eftersom vi inte vill ha något fast monterat i sittbrunnen, både på grund av att vi inte vill ta hål i båten i onödan och för att det kommer vara vägen när vi ska sova där, så blev den bästa lösningen att använda motorfästet på något sätt. Varför inte bocka ett rostfritt rör, som den rörmokare jag är? Fungerade perfekt när vi provkörde på land. Får hoppas det även blir bra när det blåser på lite ute på sjön. Vore lite opraktiskt om det bara fungerar på land när det är en segelbåt!

Som vanligt lite bilder:

_DSC3130

Här sitter fästet på plats och vi håller på med att dra fram kablar för ström. Man ser på bilden att vi har ändrat vinkeln på motorfästet. Det beror på att när vi hade vår Torqeedo motor monterad så hängde riggen och propeller ner i vattnet när vi seglade. Nu kan vi ha motorn på plats under segling utan att det är något som bromsar upp farten.

_DSC3131

Närbild på autopiloten med fästet på rorkulten. Vi har använt en rostfri rörklammer som är klämd över rorkulten. Nu sitter det en försinkad M6 skruv som ska ersättas med rostfritt.

_DSC3137

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kabeldragning på gång. Vi använder inspektionshålet i sittbrunnen för att montera kontakten. På så sätt går det att återställa båten till originalskick senare om vi vill.

_DSC3138

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autopilot monterad. När vi vill ha det rent på däck så demonterar vi bara motorfästet och tar bort autopiloten.

_DSC3142

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hela härligheten från en annan vinkel.

To be continued…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *