_DSC2925

Första provseglingen!

2016-04-28 / Anders, Kjell, Seascape, Uncategorized

Äntligen så var det dags att få sjösätta båten och sticka ut på vår första segling i nya båten. Vi körde runt i Enköpingstrakten och letade efter en iläggningsramp som var öppen, och det visade sig inte vara så lätt. Den rampen som skulle vara öppen enligt rampregistret, satt det en bom framför. Så vi fick vända på bilen och åka vidare, lite småsura. Efter ytterligare lite irrande så såg jag en båtklubb lite längre fram. Det visade sig vara Kesuddens Båtsällskaps brygga, och de hade en ramp som var öppen. Här ska riggas och seglas!

Det finns de som säger att det ska ta max 30 minuter från det att man anländer till sjön till att båten är seglingsklar. Löjligt! Stämmer inte för oss i alla fall. Efter två timmar så började jag undra om vi skulle hinna blöta ner skrovet före solnedgången. Det gick, men inte mer heller. Det tog ganska exakt två och en halvtimme, sen var vi i sjön och redo för segling. Förhoppningsvis går det mycket fortare nästa gång vi ska ut och träna.

Det här är några av de lärdomar vi tar med oss från första seglingen:

 • Sätt inga segel innan båten är ute på öppet vatten.
 • Tro inte att det går att styra båten enbart med motor i vattnat och inte köl och roder. Den är helt ostyrbar utan de små detaljerna.
 • Sätt storseglet först. Sen ta bort motorn. Riggen släpar i vattnet under segling och bromsar farten. Rulla ut förseglet sist.

Jag tog inte med mig kameran under tiden vi seglade, men vi filmade lite med vår fina Gopro Hero 4. Ber om ursäkt för den skakiga och inte helt logiska filmandet, Kjelle gjorde sitt bästa med att sköta skotningen av förseglet och samtidigt handhålla kameran. Måste säga att han gjorde ett bra jobb.

Filmen finns att beskåda här: Seascape 18 första seglingen

Här är lite bilder från riggning och sjösättning. Observera särskilt hur snygg Kjelle är i sin nya röda torrdräkt. Signia Cruises alldeles egen tomtefar, och med tanke på hans torra humor så passar det utmärkt.

_DSC2888 _DSC2891 _DSC2894 _DSC2896 _DSC2898 _DSC2902 _DSC2905 _DSC2908 _DSC2912 _DSC2913 _DSC2916 _DSC2918 _DSC2920 _DSC2923 _DSC2925 _DSC2927 _DSC2931 _DSC2932

Så vad kan man då säga om den första seglingen? Båten seglar grymt bra. Det blåste mellan 5-7m/s, och vi hade inga problem att gå upp i planing under vissa vindförhållanden.  Trots att vi inte använde gennackern. Båten har ett bra bett i rodret, och är mycket välbalanserad. Det här kommer att bli en grym sommar! På fredag är det dags för nästa träningspass. Det blir en heldag med sjösättning vid Kanaanbadet. Får hoppas på sol och bra vindar. Vi har köpt ett nytt sugkoppsfäste till Goprokameran, så nu blir det nog lite mer ordning på filmandet.

To be continued….

 

 

2 svar till “Första provseglingen!”

 1. Jonathan Dart skriver:

  Gopro fästen:

  Till huvudet vilket gör att man ser allt du ser, så man behöver inte tänka så mycket på vinklarna så länge man inte måste kolla åt ett håll men vill filma åt ett annat 🙂 https://www.xxl.se/gopro-gopro-headstrap-+-quickclip-assortert/p/1098579_1_style?gclid=CMLdp-f1l80CFQhuGwodRYEO4A

  Sen kan ju en gopro pinne (monopod) (Jag vet hur mycket du ”hatar” min selfiepinne men då kan ni fälla ihop den så kan ni filma stabilt med handen samt fälla ut och ta bilder på er båda samtidigt när ni är ute på öppet hav 🙂

  Sen kanske en flytdel kan vara bra att montera på baksidan så att den inte sjunker om ni tappar den i vattnet 🙂
  Går nog att bygga något billigt själv men annars denna: http://www.elgiganten.se/product/foto-video/tillbehor-till-actionkamera/GOPROFLTBCKDR/gopro-floaty-backdoor-till-hero-actionkamera?scid=EXT_SEM_GPLA&scid=EXT_SEM_GPLA1&gclid=CPf40sr2l80CFfMW0wodWLQKNQ

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *