_DSC4500

En segelsällskapsresa i Zadar

2016-07-11 / Anders, Gunilla, Kjell, Seascape, Sofi, Travel, Uncategorized

Lördag morgon.

Nu ska båten bli blöt igen. Kjelle och Sofi var och rekade lite igår, och hittade en marina där vi kan lyfta i båten med kran. För tydligen så finns det inte någon ramp i närheten av Zadar som vi kan använda för att sjösätta. Ner och kroka på båttrailern på bilen och iväg ner till marinan, som inte ligger speciellt långt från där vi bor, på Hotell Mediteran. Det är ett väldigt bra boende som inte kan rekommenderas nog mycket.

Betalar motsvarande 400kr för att få tillgång till kranen, och börjar sätta igång med att rigga båten. Måste säga att vi börjar bli vassa på det nu, nu är det inte så konstigt med tanke på hur många gånger vi tränat.  Den här gången blev det riggat och klart på under 45 minuter. Börjar bli lite tråkigt faktiskt. Nu kommer vi till det dumma, för nu när vi har fått båten i sjön så frågar kranföraren oss varför vi inte använder rampen som ligger nere vid Marxx Cafe. Kjelle och jag stirrar på kranföraren och undrar om han driver med oss. Vi har alltså betalat 400kr för ett kranlyft när det ligger en ramp i stan. Det mest korkade av allt är att vi har suttit i ett par timmar inte mer än 70meter från rampen dagen innan för en vätskepaus. Vi kanske borde kanske sett rampen då?

Under tiden som vi håller på med båten är Gunilla och Sofi iväg och handlar mat och dricka sk. ”proviant”, så nu ska här seglas. Ramp eller inte ramp.

Väderprognosen säger att det ska blåsa västlig vind på mellan 3-5m/s från morgonen, för att  under sen eftermiddag vrida till nordlig och avta. Vi fattar ett enhälligt beslut att segla över till en ö som heter Preko för att bada och ha en liten ”sittbrunnspicknick”. Bra segling hela vägen dit. Det blir en kryss, fast det gör inget i den här värmen. Allt fläktande behövs verkligen när det är 34 grader i skuggan. Vi passar även på att köra lite magträning under överfarten till ön. Får väl se om det det hjälper nåt.

Badar, solar och äter. Självklart så väntar vi den obligatoriska timmen efter maten. För oss som har åkt med badbussarna när vi var små finns det inga som helst undanflykter. Till nästa tripp så sätter vi nog upp en mat & badflagga i masten.

Passar även på att filma en del med vår GoPro kamera. Resultatet finns att beskåda på sidan Filmer eller på youtube.

På hemseglingen så får vi en perfekt vind för gennackersegling. Upp med lakanet, och är hemma i Zadar på en tredjedel av tiden det tog att åka över. Segling när den är som bäst.

Det är nu som det börjar bli lite stökigt (som vanligt när Signia är ute och seglar). Vi har nämligen tänkt att hyra en hamnplats i en av marinorna nere vid centrum. Det är väl inga problem i och för sig, för det finns gott om plats, men att de ska ha 51€ för en 5,5meters båt per dygn trots att vi inte ska bo där är lite väl mycket till och med för oss ”rörmokarkrösusar”.

Nä du, Kroatiens Scrooge, det blir inget av med det. Vi tänker använda rampen vid Marxx Cafe som kranföraren pratade om. Vi seglar bort dit. Gunilla och jag tar bilen och åker tillbaka för att plocka upp trailern samtidigt som Kjelle och Sofi börjar packa ihop segel och annan lös utrustning. När vi kommer tillbaka är det någon idiot som har parkerat sin bil framför infarten till rampen så jag har bara ett par centimeter på varje sida tillgodo. Klarar mig precis igenom.

Kroatien är verkligen ett underbart land att semestra i, men varför måste dem sluta med båtramperna precis under vattenytan. Så jäkla dumt. Det gör det ganska mycket svårare att få upp båtar ur vattnet, typ. Som tur är så får vi hjälp av två vänliga badare att lyfta upp båten på trailern och kan börja rigga av. Snart är båten inpackad och klar.

Nu är problemet med bilen som parkerat för grindhålet enormt. Bil och trailer gick in med millimeterpassning. Men med båt på så är det omöjligt. Ska vi verkligen behöva vänta här tills lilla mänskan behagat bada klart? Gunilla fotar av nummerskylten och går på Kroatjakt. Men utan framgång tyvärr. Som tur är så dyker bilföraren upp efter ett tag, ber så mycket om ursäkt och flyttar bilen.

Vi är äntligen på väg tillbaka till hotellet för en dusch och en pilsner. Tycker nog att det får nog bli ett slut på de här endagars-seglingarna nu. Så imorgon sticker vi ner till Free Spirit Sailing som ligger 7 mil söder om Zadar och förhoppningsvis kan vi ha båten i vattnet minst en vecka. Om det finns båtplats och boende vill säga. Vi får hoppas på tur.

En liten fotokavalkad från dagen:

_DSC4475

 

_DSC4476

 

_DSC4479

 

_DSC4481

 

_DSC4556

 

_DSC4515

 

_DSC4512

 

_DSC4506

 

_DSC4500

 

_DSC4496

 

_DSC4491

To be continued….

6 svar till “En segelsällskapsresa i Zadar”

 1. Ewa / Bruce skriver:

  🌺🙋 Ser härligt ut, här är det mulet i dag och blir nog regn

 2. EvaDart skriver:

  😄😄😄underbart med rampen. Hoppas ni får lite mer båt nu då..

 3. Mr. Dart skriver:

  Lovely!
  Rather jelous!

 4. Christina Cramer skriver:

  Hej på er !
  Nu har jag äntligen fattat att det är ni haha. Har trott att det var reklam och har därför klickat på delit sorrry !
  Nu vet jag bättre och har läst allt och sett alla fina bilder
  Kram Från Chrislouise

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *