_DSC6248

Delad glädje är dubbel glädje

2016-08-14 / Anders, Croatia, Kjell, Uncategorized

Nu har det gått en vecka sedan det senaste inlägget på den här mikrobloggen och det har hänt en del saker. För hur trevligt det är var att bo i Drace så var det inte utan att vi började få lite tråkigt till slut. För allvarligt talat, hur många fika och öl kan man dricka på samma ställe utan att ledsna? Så vad gör vi då? Självklart så går vi och tar en bärs och en fika för att fundera ut vad vi ska göra. Nu är det så att Kjelle är seglaren av oss två och jag är nog mer nöjd med att blogga, fotografera och dagsegla, så därför bestämde vi att han skulle ta och segla båten norrut till Jezera och att jag skulle ta bilen.

_DSC6143

Det var ett arrangemang som passade oss båda perfekt, han fick segla tills han stupade och jag kunde leta reda på ett gym, och en riktig säng, vilket är något jag saknat ett tag nu. Bilen är väl bra att sova i, ”meeen” det känns lite underligt att öppna dörren på morgonen och titta ut över en öde parkering samtidigt som man hälsar på de lokala fiskargubbarna. De undrar nog vad det är för kuf som inte har råd med hotell. Kan det vara en svensk luffare i flytväst och seglarskor?

_DSC6164

På måndagen så är det dags för Kjelle att sticka iväg på sin segling till Jezera. Vi kör vår vanliga ritual med en frukost på det lilla fiket nere vid hamnen samtidigt som vi kollar in vad det ska bli för sjöväder. Enligt väderprognosen så ska det bli starka vindar och med vindstyrkor upp till 25m/s och 35m/s i byarna. Kjelles reaktion på det är följande: ”Vad skulle dom kunna veta? De där jäkla väderkillarna brukar ju alltid ha fel i alla fall” Visar sig att de har väldigt mycket rätt den här gången.

_DSC6206

Klockan 9 är han påväg mot nya äventyr med båten samtidigt som  jag har den ansträngande uppgiften att köra lite bil norrut. Senare samma kväll så har jag äntligen fått tag på ett hotell med en bra parkering för bil och trailer, och kors i taket ett gym. Försöker nu få tag på Kjelle på telefon för att kolla hur det går med seglingen. Det har blåst en hel del under dagen så jag vill veta hur han har det, men ”abonnenten går ej att nå för närvarande” är det enda svar jag får i örat. Börjar faktiskt undra var han håller hus nu. Senare samma kväll så skickar han iväg ett sms och berättar  att läget är under kontroll och att det blåst som fan. Skönt!

Dagen efter på tisdagen sticker jag iväg till Jezera för att vänta in seglaren från Grimsta. Det blir en lång väntan. Kjelle dyker upp först på torsdagen klockan 8 på kvällen, ganska trött och en smula ovårdad kan man säga. Men som tur är helskinnad. Dock utan telefon, för den fick en simtur i samband med att bora slog till. De jäkla meteorologerna hade alltså rätt den här gången. Det kom vindar så det räckte till och med för Kjelle. Vid första attacken av bora så lade sig båten ner helt på sidan och efter det så seglade han i 8,3 knop utan att ha några segel uppe. Vilken resa! Tror att jag hade det rätt bra på mitt hotell.

_DSC6234

Vad gör då Kjelle när han äntligen kommer fram till Jezera trött och sliten? Går han och sover? Icke sa nicke. Vår nya kompis Gaz har inte gjort annat än väntat på Kjelle sedan jag kom till Jezera, så nu ska det drickas bärs och pratas segling, och det hade nog ordnat sig bra tillslut, bara de inte provat på det lokala utbudet av Raki. Starka saker det där, går nog att tanka båten med. Nästa morgon, eller närmare bestämt klockan 13 när Kjelle kommer upp ur båten så ser han ganska välmarinerad ut. Skulle ha satt en skylt på honom där det stod: ”Var snälla och rök inte i närheten av min kompis”. Gaz kommer förbi, tittar på Kjelle och säger: ”Du har potential” Undrar vad han menar med det. Vi stannar i Jezera i tre dagar efter det att Kjelle har kommit, innan vi sticker ut och seglar igen.

_DSC6248

Ivan och Barbara på Free Spirit Sailing har pratat sig varma om en fantastisk lammrestaurang som ligger på en ö i Kornati, och det är klart vi ska prova på den. Efter en segling med bara motvind så kommer vi fram dit. Lägger till och det första vi får höra är ” Ni kan inte ligga här och ska ni äta så måste ni boka minst en vecka i förväg” Långnäsa och stor besvikelse. Det är bara att sticka ut igen. Ser på sjökortet något som ser ut som en skyddad vik på andra sidan fjärden, det är bara 1,6nm dit så vi är snart framme.

_DSC6264

Nu är det dags att käka lite. Plockar fram Primusköket och kokar pasta med köttfärssås. Det är säkert godare än det där lammet vi inte fick äta. Somnar inte så ovaggade klockan 9. Funkar bra med lite segling, pasta och vatten för att sova bra.

_DSC6260

Efter maten så blev det lite solnedgångar att plåta.

_DSC6273

Efter en väldigt lugn natt (vi har delade sovrum så Kjelles snarkningar stör inte längre) serverades det frukost i sittbrunnen bestående av torrt bröd, sardinpasta på burk och nescafe. Smaskens! Dags att segla till en stad som heter Sali och käka lunch. Kan bli ett toabesök också, för vi har ju dåligt med plats för en på båten.

_DSC6278

Nu sitter vi på en krog i Sali och har ätit middag. Jag försöker få till något vettigt att skriva här och Kjelle har städat ur sin ryggsäck. Det blev visst inte bara en lunch, glass och fika. Vi stannar över natten.

_DSC6289

Vi får se vad nästa dag har att bjuda på. kan det vara sol, värme och lite segling?

_DSC6285

To be continued….

 

8 svar till “Delad glädje är dubbel glädje”

 1. Mr. Dart skriver:

  Tack ännu en gång för trevlig läsning!
  Var rädda om er!

 2. Stina (mamma) skriver:

  En mycket spännande läsning på morgonen,härligt att allt gick bra!

 3. Olga skriver:

  Very interesting trip, nice photos.

 4. Jonathan Dart skriver:

  Tack för ett gott skratt.
  /Jonathan

 5. Klemen skriver:

  Are you two still around Jezera? With some luck i’ll be out with Barbara on seascape18. Just a short 3h sail i can hardly wait for 🙂
  Love reading your posts and thanks to them i’ll sail on a great boat with freespirit people!

  • admin skriver:

   We are out in Kornati sailing at the moment. Don’t know when we will be back in Jezera. Thanks for the nice comment. Happy sailing!

 6. Lena skriver:

  Härligt att läsa i ”höstmörkret”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *