_DSC3211

Solklart!

2016-05-19 / Kjell, Modifikations, Products, Seascape, Uncategorized

Äntligen!!

De solpanelerna som skulle monteras på rufftaket kom fram till posten i Vällingby i tisdags. Det var verkligen inga konstigheter med leveransen, utan det fungerade med samma briljanta effektivitet som gången innan. Några dagars försening, en massa telefonsamtal och mailande.  Bra jobbat där PostNord! Nåväl, nog med gnäll för i onsdags var det dags för lite panelmontage och lite annat vuxenpyssel.

De paneler vi har köpt för fast montage är 2st Sunbeam Tough 30w flush. Vi har även köpt 2st Sunbeam Tough 50w som kommer att hänga löst på båten om de behövs. Elen vi producerar lagras i ett 60 Ah Lithium-Ion batteri. När vi räknar på vad vi förbrukar och vad vi kan generera med solpaneler, så tror jag inte att vi kommer behöva använda oss av landström speciellt ofta.

Lite byggbilder:

_DSC3179

Dags för lite mätning och tejpning på rufftaket. Vi satte gultejp runt där panelerna skulle sitta för att slippa få ut limmet på hela båten. Gultejpen är väldigt bra, för den släpper inte från sig limrester när man drar bort den sen. Det är ett gammalt hantverkartrick.

_DSC3189

Nu finns det ingen återvändo, får hoppas vi har mätt-rätt nu.

_DSC3192

Före limning är det viktigt att rugga upp ytan på gelcoaten för att limmet ska fästa så bra som möjligt. Hoppas att han inte får ”ruggskott” av den där arbetsställningen.

_DSC3196

Dags för tvätt med aceton för att få bort de sista resterna av vax och fett. Aceton har även en viss lugnande effekt på besättningen. Vilket är extra bra före ett så nervöst moment som limningen.

_DSC3204

Limkungen! Notera den fokuserade blicken. Vi använde oss av Esse Pro 1 vilket är ett snabbtorkande lim som fäster med 300kg/m2 draghållfasthet på en gång. Det gjorde att vi inte behövde fixera panelerna, utan de satt fast direkt. När limmet är genomhärdat sitter det med 4600kg/m2. Tror nog det kommer räcka för våra solpaneler. Till och med om Beijers Byggs sumobrottare kommer på besök. Fast då har vi nog andra problem att tänka på.

_DSC3210

Färdiglimmat var det här. Lite sol, aceton och lim. Hur kan den här dagen gå fel?

_DSC3211

Nöjd panelmontör beskådar sitt arbete. Det blänker lika fint i panelerna som i pannglasögonen!

_DSC3220

Säg den glädje som varar för evigt. Det måste kopplas sladdar också annars blir det ingen el. Ser ut att vara en bekväm arbetsställning det där.

_DSC3223

Innanför de gröna krympslangarna sitter det två stoppdioder. De behövs så det inte går ström tillbaks från batteriet till panelerna. På 50 w panelerna som ska vara lösa sitter de monterade från fabrik.

När batterilådan är färdig och vi ska montera den i båten kommer det ett inlägg med hela installationen färdigmonterad och i drift.

Lördagen den 21/5 ska vi vara med och tävla i Lidingö Runt. Det blir första seglartävlingen för mig, så det stora målet är att inte köra på något som är alltför dyrt. Lite som SOS Sällskapsresan alltså. Ska hur som helst bli jäkligt roligt att vara med. Hoppas vi får bra väder med sol och mycket vind, så det blir lite drag på jobbet. Tar nog med Gopron. Så det kommer kanske en liten film om Lidingö Runt om en vecka. Det beror på hur mycket vi hinner filma såklart, kan bli stressigt har jag en känsla av.

To be continued….

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *