_DSC4724

Krka Nationalpark

2016-07-15 / Anders, Croatia, Gunilla, Kjell, Sofi

Morgonmöte framför väderprognosen. Det ska bli nästan helt vindstilla och 36 grader varmt, och det är ingen av oss som vill sitta fast i båten på ett blankt hav, blanka av svett. Vi måste nog hitta på något annat att göra idag. Bestämmer oss för en biltur till nationalparken  Krka. Det tar bara lite mer än en timme att köra dit från Jezera, så det är något vi borde klara i vår Mercedesbastu.

Krka är en av åtta nationalparker i Kroatien, och den är väldigt känd för sina sjöar och vattenfall. Nationalparken ligger i Šibenik-Knins län i mellersta Dalmatien, längs med floden Krka, med början vid staden Knin i norr ner till staden Skradin i söder.

När vi parkerat bilen och betalat de 150 kuna/person i inträde så kliver vi på bussen som ska ta oss ner till fallen. Den bussfärden är verkligen inget för de med dåliga nerver. Trångt och kurvigt så det räcker. Jag tror nog Sofi blundade hela vägen ner.

Väl framme så får vi oss en genomgång av en barsk herre med mikrofon, hur det går till i parken. Med andra ord, vart vi ska gå, vad vi får och inte får göra, samt det viktigaste av allt, när sista bussen går tillbaka igen. Det blir en lång promenad tillbaka annars.

De har verkligen ordnat det bra med en slingrande gångväg i trä genom skogen och över små vattenfall. Efter en halvtimmes promenad så är vi nere vid det stora fallet Skradinski Buk.

På vägen ner så hinner jag även få skäll av en guide för att jag ”råkar” gå utanför avspärrningarna. Surtant! Vill ju bara få en bättre bildvinkel. En del människor förstår sig inte på konst.

Nu ska det tydligen badas i sötvatten. Jag tror jag skyller på att någon måste vakta väskorna, det ser verkligen kallt ut i vattnet. Gunilla skriker något om badkruka som jag väljer att ignorera.

Här är lite bilder från vår utflykt:

_DSC4676

 

_DSC4755

 

_DSC4746

 

_DSC4727

 

_DSC4723

 

_DSC4721

 

_DSC4719

 

_DSC4715

 

_DSC4700

Måste säga att vi haft en toppenbra dag trots att vi inte har seglat en meter. Gör egentligen inte så mycket heller. Jag tror att Kjelle och jag kommer segla så mycket den här sommaren så det räcker för ett tag. Det ska tydligen blåsa mer imorgon, så vi kanske tar båten till Sibenik och äter lunch. Läsa om hur vi äter lunch, låter inte det spännande?

To be continued….

 

 

 

4 svar till “Krka Nationalpark”

 1. Christina Cramer skriver:

  Hej det ser fantastiskt ut! Dit vill jag
  Chrislouise

 2. Stina (mamma) skriver:

  Ser bra ut, vill gärna vara med!

 3. Jonathan skriver:

  Den andra bilden som du lagt upp i detta inlägg, underbar!!! Sagolikt! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *