Motljusbåt

Kornati en bit av paradiset med garanterat solsken!

2016-07-27 / Anders, Croatia, Kjell, Travel

Söndag 23/7.

Efter en stadig frukost bestående av omelett och espresso på favoritkrogen Makina, som ligger granne med vårat boende hos Free Spirit Sailing, så tog vi en promenad längs kajen för att kolla på alla fina träsegelbåtar som ska vara med på regattan. Själv skulle jag verkligen inte vilja sticka ut på havet med den typen av båt.

_DSC5279

Mastkavalkad

Verkar vara svårseglat , det är bara trädetaljer så långt ögat når. Anledningen till att så många har samlats i hamnen är att de ska ut och tävla. Tyvärr så hinner vi inte vara kvar och se starten som går klockan 15,  det blir nog försent om vi ska komma en bit påväg innan det blir för mörkt.

Igår sorterade vi ur bilen och packade båten med allt som vi kunde komma på att vi skulle behövas på vårat Kornatiäventyr. Blev en hel del saker, men tyvärr så glömde vi två av de viktigaste skulle det senare visa sig.

_DSC5281

Lite träbåtsporr

Dags att rigga båten och tippa ner henne i vattnet. Så här fint ser vårat ekipage ut nuförtiden när bilen är loggad och allt. Men själva sjösättningen har visats så många gånger på bloggen, så det tror jag vi skippar den här gången. Det enda som återstår nu är att köra bort bil och trailer till parkeringen, samt att knalla bort till Free Spirit Sailing och hämta våra väskor, sen är vi påväg ut på havet. Äntligen får vi leka sjöbusar igen!

_DSC5312

Signias fina ekipage

Lämnar hamnen i Jezera och märker ganska snart att det blåser en hel del. Kapten Kjell bestämmer att vi nog bara använder förseglet så länge, så får vi se hur vinden utvecklar sig längta fram. Nog utvecklar den sig alltid, fast kanske inte åt det hållet vi vill. Börjar segla en ren kryss med vindstyrka på kanske 8m/s. Efter två timmar så tilltar vinden ändå mer och är snart uppe i över 12m/s samtidigt så börjar det byggas upp grov sjö med vågor på mellan 1m- 1,5m höjd. Inser att det börjar bli lite körigt att ta sig hela vägen till Vids ställe i Sipnata på ön Kornat. Tyvärr så blev det inga fina bilder från överseglingen, jag är lite för rädd om min kamera för det. Räcker med att vi stekte vår batteribackup och den lilla solcells-panelen pågrund av för mycket saltvattenstänk, eller egentligen var det saltvattensdränk. Blir helt klart återvinningen när vi kommer hem igen.

Finsegling

Finsegling

Vi stannar för natten i en jättefin liten fiskehamn som heter Smokvica Vela, som ligger ungefär 10nm från Jezera. Det är en av de bästa krogarna som vi har varit på här i Kroatien ligger i den hamnen. Vilken mat! Den risotto med scampi som Kjelle beställer är toppklass. Nu till det tråkiga. Vi får såklart nöja oss med den sista båtplatsen som finns kvar i hamnen, och det är väl inga konstigheter med det. Men varför i helvete måste turistjävlarna med hyrbåt ha karaoke till klocka 2 på natten en meter från vår lilla båt. Kunde lika gärna haft dem i sittbrunnen hos oss. Och allt det här utspelar sig efter att de har kört sitt jäkla elverk fram till 23 på kvällen.

Måndag 24/7.

Vaknar lite småsur och trött klockan 7. Vad är det första som möter mig då? En bakfull hyrbåtsägare som ligger på rygg, snarkar högt och visar för mycket hud i ett par åttiotals speedos. För trettio sekunder sedan så var jag hungrig, men det gick över väldigt fort. Får trösta mig med att det kostar på att sjunga karaoke. Hoppas du mår riktigt illa nu knubbis!

Snabbkaffe och en macka senare är vi på väg mot Vids ställe vid Sipnata. Men till skillnad mot igår så har vi nästan ingen vind alls. Tur för oss att vi tränade på att paddla under Lidingö Runt.  Men varför kan inte det här jäkla eunuckhavet bestämma sig för lite lagom vind? Av eller på hela tiden. Det tar oss drygt fem timmar att ta oss fram till Vids ställe, och sista biten så har vi faktiskt en bra vind med fin segling. När vi närmar oss bryggan så står det en man där och väntar på oss. Har vi verkligen seglat så långsamt att ryktet har hunnit före oss hit? Kanske det.

Vids ställe

Vids ställe

Vi lägger till, stiger upp på bryggan och hälsar på Vid. Han är en man i vår egen ålder (lite gråhårig och kantstött) och grymt trevlig, med andra ord precis som Kjelle och jag. Känner oss genast väldigt välkomnade hit. Hungriga som vi är, och Vid serverar inte någon lunch, så vi går över till restaurangen som ligger granne med hans ställe. Blir tyvärr grymt besvikna, bara dyrt och dåligt.

Motljusbåt

Motljusbåt

Nåväl, upp med sittbrunnskapellet och ordna med all packning som har slängts runt under seglingen, sen är det dags för ett dopp och ta igen lite förlorad sömn efter karaokekungarnas serenad. Somnar nästan på bryggan. Hinner tänka att jag inte borde sova här i solen, och går ner i båten och lägger mig. Kjelle väcker mig 18:30 och talar om att vi snart ska äta middag. Vi får en middag bestående av fiskgryta på och polenta. Mycket gott, och hade fisken varit färskare hade den simmat runt i grytan.

Utsikt från en balkong

Utsikt från en balkong

Nu är det dags för lite mer skönhetssömn, eller vad man ska kalla det.

Kjelle har kommit in i semesterläge

Kjelle har kommit in i semesterläge

To be continued….

 

 

 

4 svar till “Kornati en bit av paradiset med garanterat solsken!”

  1. Stina (mamma) skriver:

    En mycket spännande och intressant läsning,väntar på nästa kapitel! 😎

  2. Gunilla skriver:

    Vad var det ni glömde? Öronproppar? Carolas vindfläkt?

  3. Eva Dart skriver:

    Mums med risotto.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *