_DSC6388

Vindstilla dagar under solen

2016-08-20 / Anders, Croatia, Food, Kjell

Sitter i båten under vårt solkapell och försöker komma på vad jag ska skriva om de senaste dagarnas segling, eller ja segling och segling, för ska jag bara skriva om seglingen så blir det nog det kortaste inlägget hittills på den här bloggen.

För egentligen, hur mycket finns det att skriva om dagar med klarblå himmel, 30 grader varmt men dåligt med vind. För alla dem som åker motorbåt är det säkert paradiset, men inte för oss eftersom vi har valt att ha en elmotor på båten med begränsad räckvidd och då behöver vi ha vår naturliga vindmotor.

Vi har paddlat, tittat ut över havet och längtat efter vind och sen har vi paddlat lite mer, sådär har det hållit på. Ibland har det kommit en liten vindpust och vi har tänkt att nu jäklar blir det segling av, men nej då, ordet pust beskriver exakt hur länge det har brukat blåsa i ett sträck. En smula överdrivet kanske, för trots att det har blåst väldigt lite, så har vi kommit en bit och hunnit att besöka fyra hamnar sedan Sali. En paddel är verkligen hårdvaluta på en segelbåt!

_DSC6377

Den första hamnen vi kom till heter Brbinj och är ytterligare en liten sömnig fiskeby (vi har verkligen en förkärlek för små fiskebyar) med två restauranger. När vi är påväg att lägga till vid bryggan, som vi tror är gästhamnen, så står det en gubbe på där och säger att vi nog inte ska lägga till vid just den platsen. Han talar om för oss att det är en fiskares båtplats, och att en bra regel om man vill få en trevlig vistelse i just en fiskeby är att inte bråka med fiskargubbarna. Han pekar tio meter bort mot en stenpir som ser ut att falla ihop vilken sekund som helst och säger ”Ni kan lägga till där borta”. Jaja, vi ska ju bara ligga en natt så får väl hoppas att den håller för det. Den höll.

_DSC6314

När båten ligger säkert förtöjd vid bryggan så känner jag att min matklocka har ringt för längesen, så vi går bort till närmaste krog. Beställer in grillad kyckling med pommes. Smakar sådär. Torrt sa Bill, smaklöst sa Bull, vilken tur att vi inte behöver äta här fler gånger sa Anders och Kjelle. Men till vår stora lycka så har de både Karlovacko och kaffe så vi stannar ett tag och surfar på intrawebben.

_DSC6371

Jag undrar hur det vore att resa helt utan tillgång till Internet? Går det ens att genomföra en sån resa? Fan trot.

Som vanligt så blir jag rastlös efter ett tag och går iväg på en liten promenad ner till byn. Efter en stund så kommer jag fram till ett hus där jag träffar på en trevlig gammal dam som har gårdsförsäljning av det hon odlar i sin trädgård. Jag passar på att köpa lite tomater till frukosten. Hon säljer även en väldigt god egentillverkad olivolja, så det är klart jag ska ha en liter av den också. Efter så här mycket spänning på en gång så började det bli dags att krypa till kojs för Kjelle och mig. För ni får tänka på att klockan hade blivit över nio och vi är över femtio, och då börjar man bli lite trötter.

_DSC6333

Vaknar nästa morgon och intar en smaskig frukost på den fallfärdiga stenpiren bestående av bröd, laxpastej, tomater och nybryggt nescafe. Toppklass! Dags att ta oss vidare mot nästa hamn norrut.

_DSC6352 _DSC6376

Som tidigare beskrivet så blir det till att ta fram paddeln flera gånger, men tillslut så kom vi fram till en by som heter Vera Rati. Det börjar verkligen bli dags för oss att uppsöka en dusch (you know that funky feeling) så vi bestämmer oss för att lägga till i gästhamnen. Duschandet är både skönt och nödvändigt, men bortsett från det så är stället både dyrt, dåligt och med den otrevligaste personalen hittills på resan. Minus på det!

_DSC6398

Senare den kvällen så får jag blodsockerfall, igen. Vilket inte är helt ovanligt om ni frågar Kjelle. Vi hittar en pizzeria i byn som ser ganska trevlig ut. Pizzorna smakar väl helt ok, men ett litet tips i all vänskaplighet till Herr pizzabagare, det ska inte vara mer ost än botten på en pizza. Är trots allt ganska mätta och ganska glada när vi går tillbaka till båten för vår skönhetssömn. Fast jag undrar om det räcker med bara en natt för oss?

Nästa morgon intar vi en snabb frukost i båten och sen är vi iväg. Gissa vad som händer? Jojomensan, det blir paddel igen till att börja med. Vi kommer ha grymt vältränade ryggar om det här fortsätter. Efter en timme så tilltar vinden en aning och vi får faktiskt en fin segling under några timmar upp mot nästa hamn som heter Sikora.

_DSC6385

Vilken skillnad mot förra stället. När vi kommer in mot hamnen och ska lägga till så dyker det upp en trevlig kille på bryggan och hälsar glatt samtidigt som han hjälper oss att förtöja båten. Vad händer sen då? Jo förstår ni, det är Karlovackotid igen. För övrigt händer inte mycket annat där förutom det som alltid sker, vi badar, solar, äter och dricker Karlovacko. Visst är det synd om oss?

Nästa morgon börjar vi med den obligatoriska frukosten på bryggan och sen är vi påväg mot nya äventyr söderut, eller mer korrekt nya paddeltag. Kämpar på med paddeln i ett par timmar när plötsligt ett mirakel uppenbarar sig vid båten. En segelbåt som är påväg om oss för motor, vänder plötsligt om och sätter kurs mot oss. Det är ett Slovenskt par som är ute och semesterseglar i några veckor. De frågar vart vi ska och om vi vill ha bogserhjälp, vilket vi inte är sena att tacka ja till. Bingo! Vilken tur att de såg att vi seglar i en Slovensktillverkad båt, det kanske var det som gjorde susen. Vi får draghjälp i en dryg timme. Sen har vinden kommit tillbaka så vi kan fortsätta segla mot vårt mål för natten, Sakarun Beach.

_DSC6407

Äntligen framme vid Sakarun Beach. Vad händer då tror ni? Anders behöver såklart mat igen. Alltså mot krogen, och det första stället vi kommer till är mer likt ett skjul än en krog. Ser att de har både greksallad och tonfisksallad på menyn så vi beställer in en av varje och sätter oss ner för att vänta in maten, och ska jag villigt erkänna utan allt för höga förväntningar. Vi får in maten och börjar äta, efter en stund tittar Kjelle upp på mig och säger ”det här är nog den bästa greksallad jag fått på bra länge”. Jag kan inte mer än att hålla med honom, för min tonfisksallad är helt perfekt. Solmagen avocado, tonfisk, tomater, rödlök, gurka och en grymt god olivolja. Ja just det, brödet är ”alldeles alldeles underbart” det med.

_DSC6449
Vi bokar omgående bord till middagen. Det här kan bara inte gå fel. Det gör det inte heller, maten är precis så god som vi hoppas på. Kjelle äter grillad scampi och jag grillad calamari. Den maten bevisar verkligen att det går att göra underverk med bara en grill, lite chilli, vitlök, flingsalt och en god olivolja. Och brödet såklart!

Sitter kvar ett bra tag och kollar på en praktfull fullmåne som stiger upp över berget samtidigt som vi lyssnar på någon obestämbar jazz som kommer ur högtalarna. Det är en perfekt avslutning på dagen för sedan är det sova igen. Ni vet det där med skönhetssömnen.

_DSC6437

Jag vaknar till strax före fem och tänker att det snart är soluppgång och att jag borde ta med mig kameran och plåta lite. Somnar tyvärr om. Vaknar 7:15 av att hela båten far runt, att regnet öser ner och det blixtrar och åskar rätt över oss. Varför måste detta djävla hav spara på vinden och regnet i flera veckor för att sedan släppa lös allt på en gång, och precis där vi ligger? Kjelle som ligger ute under vårt soltak, som inte direkt skyddar mot vågrätt regn skyndar sig in i båten. Det lugnar ner sig efter en timme, och slutar kanske regna efter två timmar. Det bästa den stormen förde med sig är att allt salt som fanns på båten och på våra handdukar försvann.

_DSC6414

Nu sitter jag som sagt här under, inte min korkek, utan under mitt kapell och skriver lite samtidigt som jag undrar vart Kjelle har tagit vägen någonstans. Jag tror jag får slå ihop datorn och följa lukten av Karlovacko så borde jag hitta honom snart.

To be continued….

2 svar till “Vindstilla dagar under solen”

  1. Stina (mamma) skriver:

    Hej! Ännu e n mycket spännande och innehållsrik läsning.lycka till på den fortsatta färden,🤗

  2. Klemen skriver:

    ‘The smell of karlovačko’ 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *