_DSC4797

Den långa färden

2016-07-18 / Anders, Croatia, Gunilla, Kjell, Sofi, Travel, Uncategorized

Torsdag 14/7.

Man skulle kunna tro att vi aldrig seglar på det här sk. seglingsäventyret. Det stämmer dock inte. Vi har faktiskt seglat lite sedan det förra inlägget. Vi tog oss en tur på drygt 5 distans till en liten by som heter Tribunj. Vi hade ”flyt” och fick en halv-vind på mellan 6-8 m/s så det blev en väldigt fin segling dit. Efter god lunch och en rundtur i Tribunj gamla stadskärna var det dags att segla tillbaka till Jezera. Under den tiden så hade vinden ökat till drygt 10 m/s i medelvind och upp till 14 m/s i byarna.

Gunilla och Sofi bestämde sig för att ta en taxi hem. Som tur var så hjälpte dom till att kasta loss innan de kastade sig själva in i taxin.  Alltid skönt med ett par extra händer, om det oförutsedda händer. Seglingsmässigt så är jag den första att erkänna, att det kändes ganska skönt för oss att få lite mer plats i båten.

Fick en hård kryss hela vägen tillbaka, och på grund av att det blåste på en del, och det var vågor på dryga metern, så valde vi att bara använda förseglet. Ett bra beslut. Jag tror vi börjar bli lite smarta på gamla dar. Det tog tre gånger så lång tid segla tillbaka, som det tog att segla dit. Om jag får bestämma så ska vi endast segla halv-vind i fortsättningen på den här resan. Basta! Åter i Jezera hamn, trötta men glada efter tre timmars segling. Hur kan jag då komma på den briljanta idéen att sticka ut på en löptur?  Det är nog så att min rastlöshet inte botas med segling. Det har jag märkt nu av egen erfarenhet.

Tribunj

Utsikt från bron som sammanbinder Tribunj gamla stad med fastlandet

 

Lite båt i lä bakom stor båt. Jäkla otur att de drog efter 10 minuter

Liten båt i lä bakom stor båt. Jäkla otur att de drog efter bara 10 minuter.

 

_DSC4790

Ett av de bästa ställena att ha sin tvätt på är såklart precis över frukostbordet i solen.

 

Söndag 17/7.

Gruppresan övergick idag till en par-resa. Gunilla och jag kände för att sticka iväg på en liten hajk, vilket inte direkt var det Kjelle och Sofi kände för, så gruppdelning blev det. Några dagar tidigare hade Gunilla varit ute på egen hand och rekat lite, och hittat en fin stig som leder upp till en gammal kyrka, placerad högt uppe på en kulle med utsikt över hamnen. Ett väldigt bra etappmål på vår hajk.

Kyrka på kulle

Kyrka på kulle

Som de äventyrare vi är så kunde vi inte stanna kvar där, utan traskade vidare mot havet och nästa kulle, en kulle med ett litet röse på toppen. Det är aldrig fel med ett röse, åtminstone när det ligger i Jezera och det är 27 grader och sol. Varför inte stanna och plåta lite? Klart vi gjorde.

Gunilla på röse

Gunilla på röse

 

Anders på röse

Anders på röse

En utflykt är såklart inte komplett utan en tretoppsbestigning. Iväg mot nästa kulle, eller egentligen en väldigt liten bergstopp. Det blev en hel del gående nerförs efter den här kullen, vilket inte mina knän tyckte så bra om. Måste komma ihåg att använda Voltarensalvan oftare. Fungerar faktiskt ganska bra när man har lite artrosknän.

Vi kommer snart ner till en liten hamn. Det verkar bara vara små fiskebåtar som ligger där och väntar på att ägarna ska ta ut dem till kvällen. Men det står en herre vid en av båtarna och håller på med sina nät. Han tittar på oss och pekar mot min kamera samtidigt som han säger något på Kroatiska. Visar sig att vi är ganska dåliga på just Kroatiska. Surprise! Han övergår till tyska, vilket går marginellt bättre. Nu pekar han på kameran igen, pekar på toppen och ut över havet. Aha! Bra utsikt. Vi klättrar upp och kikar.

En topp med utsikt.

En topp med utsikt.

Klar vi ska ha en liten fotosession på toppen. Den här gången fick jag vara modellen och Gunilla vara bakom kameran. Nu blev det mellanmål på vatten och wienerbröd. Sällan har ett wienerbröd smakat så gott som här.

Bergman på berget.

Bergman på berget.

 

_DSC4898

Mannen med hatten

Allt trevlig har ett slut så även den här hajken. Dags att ta på tröjan och ta sig ner till byn för en sen lunch. Vi hamnar på restaurang Makine för en sallad med nygrillad tonfisk i. Iväg till stranden och bada låter inte som en så dum idé faktiskt.

To be continued….

 

Ett svar till “Den långa färden”

  1. Stina (mamma) skriver:

    En mycket intressant läsning, och vilka fina foton . Ser fram emot nästa reseäventyr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *