_DSC5853

Drömlunchen

2016-08-02 / Anders, Croatia, Food, Kjell, Seascape

Vaknar klockan 7 och känner mig hungrig som sjutton, och vårt stamställe Makina som inte öppnar innan klockan 8. Starta paniken! Tar en snabb promenad till vår lokala Pekara, bageri på svenska, för att köpa en croissant med syltfyllning. Blodsockret är uppe igen och Anders är glad igen. Efter ytterligare en stund kommer Kjelle uppglidande ur sängen och vill ha frukost, och som tur är har Makina öppnat för dagen så vi kan beställa varsin omelett, juice och dubbel espresso. När vi har ätit klart så säger jag till Kjelle att jag behöver träna och eftersom det inte finns något gym här i Jezera blir det till att simma.

Den lokala ”Beachen” ligger fem minuters promenad från vårat boende, fast beach är nog för mycket sagt egentligen. Den består av en betongkaj som utanför sig har en botten där  det ligger  stenar som verkar ha som enda uppgift att sabba mina fötter. Det bygger karaktär att bada på vår ”beach”, min spikmatta är rena barnleken mot den där stranden. Fast de gör en grym espresso i baren, så det uppväger lite.

Under tiden som jag simmat så har Kjelle betalat räkningar, men jag tror det kan ha förekommit lite slösurfning på internet också. Han såg misstänkt slö ut när jag kom tillbaka från stranden. Under tiden vi står och babblar lite allmänt så kommer Barbara från Free Spirit Sailing fram till oss och undrar om vi inte vill följa med henne, Ivan och Bodo till en fantastisk restaurang som endast kan nå med båt. Valet är lätt, trevligt sällskap, god mat och segling. Vad skulle kunna gå fel?

Vi ska följa med Bodo på hans Seascape 27 och Barbara och Ivan tar en av deras Seascape 18 som ligger i hamnen. Kjelle och jag går ner till Bodos båt  för att se om han är där. Vi möter honom halvvägs dit när han är påväg till affären på sin elektriska enhjuling för att proviantera lite. Ser fullständigt livsfarligt ut när han drar iväg i lite drygt 15km/h längs med kajkanten, men för  Bodo som gillar att flyga med paraglider så är det förmodligen rena barnleken. När han kommer tillbaka får jag testa, och efter kanske tio sekunder har jag fått nog och undrar om det inte börjar bli väldigt bråttom att segla mot den där restaurangen. Ivan och Barbara är redan påväg ut så nu drar vi!

Det blåser kanske 7-8m/s när vi kommer ut på öppet vatten. Eftersom Bodo och Kjelle är passionerade seglare båda två ska tydligen varenda segel provas som finns i båten, inklusive gennackern. Själv så tycker jag nog att det är väldigt mycket arbete för en lunch det dem håller på med, men var och en blir salig på sin tro som man säger. Jag ser mest till att hålla mig undan och att dra i dom rep jag blir tillsagd att dra i. Vi är framme  en timme och fyra broachar senare.

Nu ska jag ha mat!

Restaurangen och omgivningarna infriar verkligen alla förväntningar som jag har. Vi tillbringar några timmar där med helt fantastisk mat, grym utsikt och kristallklart vatten. Toppklass på den lunchen, det blir inte bättre än så här. Det är det här som är det bästa med att resa, möjligheten att träffa nya vänner som man vill fortsätta att umgås med.

Nu är det dags att säga adjö till Bodo får den här gången. Han ska segla vidare och Kjelle och jag ska åka ner mot Dubrovnik snart för att titta på en borg. Igen. Vi seglar tillbaka med Ivan och Barbara i deras Seascape 18. Vinden har lagt sig lite så vi får en riktigt fin segling tillbaka till Jezera. När vi närmar oss Jezera så frågar Ivan om vi vill bada lite. Självklart ska vi bada så vi parkerar båten bakom en liten ö vid inloppet till hamnen och hoppar i vattnet. Eftersom som vi har en SUP på släp efter vår båt så blir lite SUP-wrestling ett tag, men det är lite oklart vem som vann den tävlingen.

Tillbaka vid Free Spirit Sailing så träffar vi Maulik en trevlig kille från USA som har kommit hit för att lära sig segla. Ska visst dela rum med honom inatt. Vi får hoppas att snarkometern inte slår i taket. Kvällen avslutas med en fantastisk pizza på en undangömd restaurang i närheten av Murter i sällskap med Ivan, Barbara och Maulik.

Vi har fått ett så mycket hjälp av alla på Free Spirit Sailing att det nästan är  löjligt. Vill man åka till Kroatien för att lära sig segla eller bara turista, åk förbi Jezera på ön Murter, gå in på centret och ni kommer välkomnas med ett leende och all den hjälp ni kan tänkas behöva.

Det är definitivt inte sista gången jag åker hit på semester.

Här kommer lite bilder från den här dagen:

_DSC5689 _DSC5867 _DSC5861 _DSC5853 _DSC5850 _DSC5832 _DSC5817 _DSC5801 _DSC5768 _DSC5765 _DSC5739 _DSC5734 _DSC5702 _DSC5697

To be continued….

 

 

 

 

3 svar till “Drömlunchen”

  1. Stina (mamma) skriver:

    Allt ser underbart ut, hur många meter simmade Du?

  2. Eva Arvidsson skriver:

    Sååå avundsjuk! Det kan jag ge dig Anders.

  3. Stina (mamma) skriver:

    Simma lugnt,njut av allt det fina!🍩

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *